The "Independent Pilot" course is the level where the student improves and develops their skills on the way to active paragliding. Under the supervision of an experienced instructor, the student has the opportunity to take-off in various places and in different conditions.

 

To begin this course, the student must have completed a Beginner Pilot course.

 

The training includes : theoretical course in meteorology, aerodynamics, air law, piloting and equipment work, human factor and introspection. At the training ground, we improve the skills in ground management (ground handling), high flights and training of safety procedures.

“Independent Pilot” training does NOT include the necessary equipment.

 

To successfully complete the "Independent Pilot" course, the student must:

1.  Have completed 10 days of training with a qualified instructor.

2. Have completed the theoretical course, ground handling and practical exercises described in the programme.

3. Have at least 10 high-altitude flights recorded in their flight book, under the supervision of an instructor.

 

We require valid MOUNTAIN AND MEDICAL insurance (covering extreme sports) or insurance from APPI "Temporary student".

 

 

Price : 600 BGN

"Beginner pilot" course + "Independent pilot" course = 1000 BGN

Call us and we will meet for an initial interview.

курс по парапланеризъм софия.jpg

Какво е парапланер?

За непосветените той изглежда като парашут, с тази разлика, че парашутът е предназначен за плавно спускане и меко приземяване след отварянето му, а парапланерът - за продължителни полети. Парапланерът е летателен апарат.

С него могат да се прелетят маршрути от стотици километри, при което не са нужни особени ресурси, освен подходящи метеорологични условия. Намираме подходящ хълм, вятър 3-5 м/с, желателно да е перпендикулярен и ... кеф!

Ако няма склон или хълм, не е беда.

Намираме лебедка. Въжето нежно ви изтегля на 200-300 метра в небесата и пак кеф...

Ако пък във вените ви тече бензин а не кръв, парапланерът идеално се превръща в парамотор или двуместен паратрайк.

Да, двуместен паратрайк! Вече може спокойно да заразите вашите приятели с неизлечимия вирус, наречен Авиация.

Фактически това е най - простия и евтин начин да започнете вашия път в авиацията.

курс по парапланеризъм софия 4.jpg

Парапланерът твърдо зае своето място в сърцата на любителите на авиацията. Той е лек, маневрен, ценово достъпен, буквално за всеки.

Конструкцията на парапланера е относително проста и на всеки мечтаещ да полети в небесата може да му се стори, че да се прибягва до помощта на инструктор е излишно.

НО! Тук се крият и подводните камъни.

Парапланерът е идеален и лесен за управление в елементарни метеоусловия. Но, за съжаление, много фактори като вътър, метеоторология, особености на релефа и др. правят много често полета с парапланер опасен за самоуките пилоти.

В общи линии, злополучният полет почти винаги е резултат от пропуски в обучението. Голяма част от инцидентите стават на земята, при излитане и кацане. А в самото начало на вашето обучение, вие основно се занимавате с овладяване управлението на крилото на земята - граундхендлинг.

курс по парапланеризъм.jpg

Какво е граундхендлинга?

Тази чуждица в буквален превод означава: управление на земята на парапланера.

На практика, граундхендлингът е основата, фундамента, върху който започва обучението и изграждането на начинаещия парапланерист.

Контролът на парапланера по време на граундхендлинга припокрива 70-80 % от реакциите, командите и усета при реалния полет.

От друга страна, перфектното владеене на граундхендлинга гарантира безпроблемния първи етап от полета- ИЗЛИТАНЕТО.

От моята практика като инструктор мога да кажа, че този първи елемент в курса за начинаещи е доста трудоемък и за мен, и за курсиста. Отнема 3-5 дена занимания. В това отношение в нашето училище сме безкомпромисни. Без перфектен граундхендлинг няма летене!

курс по парапланеризъм софия.jpg

Ние сме част от APPI.

APPI е водеща международна организация за парапланеризъм, която прилага революционна система за обучение от най - високо качество.

Основната цел на APPI e да предложи на пилотите и инструкторите световна унифицирана система за обучение. Много пилоти пътуват и APPI им дава увереност да открият качествено обучение в сертифицираните APPI училища по цял свят. APPI позволява на тези пътуващи пилоти да подобряват своите умения, където и да се намират по света.

През 2020 APPI вече има 188 училища в 50 държави и повече от 10. 000 члена в 134 различни страни.

Благодарене на качеството на обучението и авторитета на своята общност, APPI спечели доверието на голяма застрахователна компания и е способна да предложи на пилотите и инструкторите застраховка ,,Отговорност'' при ниски тарифи и добро покритие.

Paragliding course

"Independent pilot"